Шкодран Мустафи: Възход и падение

Шкодран Мустафи даде просторно интервю пред немският в-к „Spiegel”, в което той отговаря на множество прокативни въпроси и споделя своето виждане по казуса със сериозният спад в представянето му.

Публикувам преведено интервюто, като, за по-кратко, въпросите от вестник Spiegel ще бъдат обозначавани с “S”, а отговорите на Мустафи с “M”.

S: Г-н Мустафи, бяхте обявен за втория най-слаб защитник в света. Споделяте ли това мнение?

М: Не, не мисля така.

S: Сред читателите на испанският вестник „Marca”, наскоро бе проведено проучване, в което те посочват най-слабите футболисти за изминалата година. С над 150 000 гласа Вие се озовахте на второ място след Фил Джоунс.

М: Бих възприел резултатите от това допитване за по-достоверни, ако проучването бе направено сред водещите треньори в Европа.

S: Това допитване всъщност показва колко се е сринала Вашата репутация като защитник. Какво се случи през последните няколко месеца?

М: Пристигнах в Арсенал през 2016 година. През първите 2 години от престоя си в Арсенал, нещата се развиха много добре за мен. Виждах себе си като един от най-постоянно представящите се играчи в отбора. Но малко след Коледната пауза през 2018г  се получи някаква засечка. Направих няколко последователни грешки, което създаде невиждан до този момент хаус.

S: Имате предвид загубата с 1-5 от Ливърпул, в края на декември 2018, нали?

М: Бях пропуснал три седмици от сезона, поради контузия, и се наложи да влезна в състава за този двубой буквално „на пожар“ , тъй като треньорът се нуждаеше от мен. На полувремето губехме с 1:4, направих няколко грешки в ключови моменти от мача, а за капак на това се контузих отново. Имаше твърде много негативни коментари от фенове на отбора в социалните мрежи.

S: Ваша беше грешката и при предизвиканата дузпа, в двубоя с Кристъл Палас, загубен с 2:3. Освен това имаше и още много други такива примери. Някой в Twitter дори Ви нарече, “roller-skater”, (фигурист, има се предвид, че постоянно се подхлъзва или пада на земята). В един фен канал, някои от привържениците настояха за това клубът да Ви продаде.

М: Достатъчно съм самокритичен, за да осъзная, че направих всички тези грешки. Освен това мога да понасям и тежки критики. Но критиката в един момент се ескалира и се превърна в ирационална. Превърнах се в мишена. 

Имаше дори един момент, в който феновете ме обвиняваха за загуби в двубои, в които дори не взимах участие.

S: Към теб бяха отправени критики не само от фенската маса, но и от бивши футболисти на Арсенал. Еманюел Пти Ви нарече “King of the Blunders” („ Кралят на грешките“).

M: Това ме ядоса много. Когато получаваш критики от феновете е едно, но когато получиш подобно отношение от бивш играч, който отлично знае колко трудна понякога може да бъде нашата професия, е съвсем друго. В миналото подобни критики можеха да се прочетат само в печатните издания за ден-два , докато в днешното съвремие на социалните мрежи и Интернет, вредата, която ние футболистите получаваме от коментарите и нападките, оставя трайна следа до края на живота ни.

S: Как се справяте с всичко това в момента?

М: Имаше дни, в които определено се съмнявах в способностите си. Но в някакъв момент осъзнах, че съм силен психологически. Моята съпруга винаги ми е казвала „Ако наистина беше толкова слаб, колкото всички твърдят, никога нямаше да станеш световен шампион и да представляваш цветовете на Арсенал. Има нещо, което притежаваш, заради което си тук в този момент.“

S:  Като професионалист, как се научаваш да се справяш с емоциите си? Нуждаеше ли се от психологическа помощ?

М: Не, имах вътрешното убеждение, че мога да премина през това сам. Една голяма червена лампа щеше да светне, ако бях оставил нещата да стигнат до там, да нямам желание да играя , да тренирам и да се забавлявам, практикувайки това, което най-много обичам. Но слава Богу ситуацията не се разви по този негативен сценарий, най-вече благодарение на моето семейство и приятели.

S: Според Вас, в днешно време, по различен начин ли са възприемани футболистите, спрямо преди няколко години, преди бума на социалните мрежи и Интернет?

М: Футболът се превърна в безчовечен и варварски спорт. Социалните медии също допринесоха за това, тъй като всеки може да се изрази анонимно, без да му бъде потърсена отговорност. По този начин феновете могат да излеят гнева си директно върху нас.

S: Като футболист, Вие също бихте могли и се облагодетелствате от социалните мрежи. Благодарение на сътрудничеството, което може да имате с водещи рекламни партньори, Вие може да изградите един много добър имидж за себе си.

М: Това е така. Въпреки това, смятам, че трябва да има лимит. Ако става въпрос за това да дискредитираш някого, с единствената цел да добиеш по-голяма популярност, то това е изключително жалко. Би ми се искало да видя повече ограничения в тази посока. Това, което е в Интернет остава завинаги там.

S: Въпреки обидите от феновете, както и коментарите, които получихте от страна на Унай Емери това лято, че би било добре да си потърсите друг отбор, Вие все пак останахте в Арсенал. Защо?

М: През лятото със сигурност имаше възможности да сменя клубната си принадлежност, но нито една от тях нямаше да удовлетвори и двете страни (мен и клуба). Аз знаех, че следващата стъпка ще е особено важна, защото бих искал промяната да се случи за добро, а не обратното. Все пак съм отворен към завръщане в Германия, някой ден.

S: Германия ще срещне Аржентина в приятелски мач в сряда. След купата на конфедерациите през 2017 година, Вие бяхте повикан само веднъж. Получихте ли обаждане от Йоаким Льов, в което той да Ви обясни аргументите си, в полза на решението му, да не бъдете част от състава на Бундестима?

М: Да, имаше подобно обаждане преди световното първенство през 2018 година. Треньорът ми съобщи, че повече няма да съм част от плановете му. Но аз вече знаех, това след като предишната година също не бях повикан в състава. След това нямаше повече детайлни разговори.

S: Бихте ли искал да получите по-обширно и аргументирано обяснение, относно отсъствието ти от националния отбор?

М: Харесва ми, когато хората ми казват как точно да подобря представянето си. На първо време, за мен е важно да изиграя колкото се може повече минути с Арсенал, за Лига Европа и купата на Лигата. В мачовете, в които участвах тази година, не допуснахме нито един гол. За мен това е лъч надежда, че нещата ще започнат постепенно да се подобряват.

Total Page Visits: 1549 - Today Page Visits: 1