Джош Крьонки: Финалът в Лига Европа преобърна цялостната ни стратегия за летния трансферен прозорец

https://afcbg.eu/?p=33

Един от най-уважаваните и адекватни британски журналисти, в лицето на David Ornstein, проведе интервю с Джош Крьонки, който в момента е фигурата, която дърпа конците в любимият ни клуб. Няколко бяха основните точки, които бяха обсъдени, като след малко ще се спрем в детайли на всяка една от тях.

Прави впечатление, че това е втората медийна изява от страна на Джош, което е някак нетипично на фона на информационното затъмнение, което съпътстваше феновете на Арсенал, по времето когато Иван Газидис, Дик Лоу и Арсен Венгер бяха начело на клуба.

Очевидно е, че се търси подобряването на взаимоотношенията между фенската маса и ръководните органи, тъй като в последните години връзката между тях и нас, привържениците на Арсенал, бе силно нарушена, дори загнила.

Трансферният прозорец може да се определи като изключително успешен, тъй като бяха направени попълнения на позиции, които определено се нуждаеха от нови качествени футболисти. Това бе направено с привличането на ново крило (Никола Пепе), централен защитник (Давид Луиз и Уилиям Салиба, от сезон 2020), ляв бек (Киерън Тиърни), атакуващ полузащитник, който може да изпълнява и дефанзивни функции (Дани Себайос), както и още един атакуващ футболист с перспектива за бъдещето (Габриел Мартинели). От друга страна, клубът се „освободи“ от услугите на много играчи (Алекс Айоби, Л.Косиелни и др.) , като за част от тях бяха взети и доста добри пари, които вероятно ще бъдат реинвестирани в още един централен защитник.  

Финалът в Лига Европа

През май, когато Арсенал и Челси се изправиха един срещу друг в Баку, може би никой не беше предположил, че артилеристите ще бъдат разбити на пух и прах. И първото полувреме по нищо не предвещаваше предстоящата буря. Вместо да надградят върху доброто си представяне от първите 45 минути, защитата и целият отбор на Арсенал рухна, получавайки 4 гола в разстояние от 30 минути. С тези 4 попадения рухна и единствената надежда за футбол в лигата на най-богатите, което изглежда за трета поредна година означаваше значително по-малко финансови постъпления, предвид участието във Лига Европа през сезон 2019/20.

В интервюто, Джош споделя: „В течение на мача и особено през второто полувреме, ситуацията се разви по начин, който ни накара да преосмислим цялостната си стратегия за летният трансферен прозорец. Знаехме, че неучастието в Шампионската лига, означава по-затруднено търсене на футболисти от топ-класа. Затова се постарах моето послание към Раул да бъде ясно разбрано. Моето желание беше да бъдем агресивни на трасферния пазар и да си послужим с всякакви възможни средства, стига да постигнем крайните си цели.“

„Раул и екипът около него сториха точно това, което се искаше от тях. Те се свързаха със своята мрежа от контакти и агенти, които помогнаха с всички сили да привлечем класни футболисти, които да бъдат заинтригувани от нашият проект и да се впишат в идеологията на футболен клуб Арсенал.“

„Бих казал, че можем да определим лятото като много силно. Адресирахме конкретни зони от състава за настоящият, както и за бъдещите сезони (привличането на Уилиям Салиба). Нашата цел бе да търсим играчи в конкретна целева група, що се отнася до тяхната възраст.  Неучастието ни в Лигата на богатите щеше да затрудни този процес, но аз бях уверен от Раул и колегите му, че „когато Арсенал почука на вратата на футболист, то това е различен тип почукване“. (б.р. това е по отношение на небеизвестното изречение от Raul Sanllehi – “When Arsenal knock on a player’s door, it’s a different knock”.) Излизайки от финала в Баку, не бяхме в особено добро състояние на духа, но изминалото трансферно лято убеди много хора, които бяха отписали Арсенал, в това, че името и марката „Арсенал“ все още притежава аурата на велик отбор.

Реакцията при натиска от феновете?

Крьонки изрази мнение, че натискът, който бе оказан в началото на трансферния прозорец,  от страна на фенските фракции не е основната причина, за похарчването на над 100 милиона паунда.

„Бих казал, че ако управлението на един отбор се ръководи изцяло по мнението на феновете, то този отбор няма да стигне много далече. Със сигурност бяхме много проактивни на пазара и всички могат да видят това. За съжаление лятото не започна по начина, по който бихме желали, поради напрежението, което се навдигна от групите от привърженици, които изпратиха отворено писмо към нас. Все пак, аз се постарах да отговоря на всички техни въпроси, по възможно най-добрият начин.“

„Трансферният пазар е един постоянно развиващ се, жив и динамичен модел. В началото му, ние идентифицирахме ключовите ни цели, които в крайна сметка успяхме да постигнем в неговият край. Надявам се, че феновете ще са една идея по-развълнувани, след силната ни активност по привличането на нови футболисти, а имайте предвид, че никога няма как да знаете на 100 %, всички играчи, които ние обсъждаме. Може да останете доста приятно изненадани от част от имената, които ще се появят в настоще или по-близко бъдеще.“

„Арсенал е наш проект, за който имаме дългосрочни идеи и планове, които ще разкриваме през следващите няколко години. Изпълняването на този проект е най-трудната част , тъй като това е процес, който изисква време. Време, в което ние да приложим всички наши идеи, за да постигнем поставените ни цели.“

Емери ли е подходящият избор за треньор? Отговорът на Джош Крьонки

„ Смятам, че Унай свърши много добре работата си до тук, и продължава да се справя чудесно със задълженията си. Отварянето на нова страница в клубната история, след наследството на Венгер, е едно изключително изпитание за всеки един специалист, но с помощта на всички от екипа ни, смятам, че отворихме тази страница по достатъчно внимателен и елегантен начин.

Ежедневният подход на Емери е фантастичен. Той е постоянно с отбора от ранна сутрин до късна вечер, вършейки своите задачи. Той работи, гледа видео клипове, комуникира с всички и влага 100 % от своята енергия, време и ентусиазъм в клуба. Неговата отдаденост към работата е невероятна и точно това е нещото, което търсехме, когато го назначихме на поста.

Целите пред отбора

„Борбата за титлата в Англия винаги е била нашата цел номер 1. Взимайки под внимание това, че играем в най-силното първенство в света, то всеки един отбор, който се бори за званието „шампион на Англия“ е достатъчно добър за да спечели и всички останали купи (FA Cup, Europa League/Champions League). Искаме да се борим и да спечелим всички титли.“

„Разбира се, оставаме здраво стъпили на земята и трябва да признаем, че отборите на Ливърпул и Ман Сити са доста по-напред в развитието на техните проекти, а и нашата цел е да достигнем до тяхното ниво в следващите няколко години. В момента разполагаме с по-силен състав, спрямо този, който загуби финала в Лига Европа. Развълнуван съм да видя приносът, който целият отбор може да донесе през настоящият сезон.  Що се отнася до нас, те имат нашата подкрепа и знаят поставени им цели, а от тях се изисква да ги постигнат.“

Плановете на ръководството

От свое име и от името на Стан Крьонки, Джош потвърди дългосрочните намерения за утвърждаването на тяхното присъствие в Арсенал. Също така, той заяви, че ако феновете на отбора са напълно обединени, то постигането на нещо подобно, би било най-мощното нещо, на което той някога е ставал свидетел. (извинявам се ако преводът ми не е достатъчно акуратен. Ето и цитат от самото интервю, за да добиете по-добра представа – „galvanised Arsenal fanbase could “probably be the most powerful thing that I ever would have witnessed.” )

„Страстта може да бъде изразена по няколко различни начина, но знаейки отдадеността и хъса на общността от привърженици на Арсенал, гледката на това те да бъдат щастливи от резултатите на отбора би била невероятна. Настръхвам всеки един път, в който присъствам на домакинските ни мачове. Но ако знаем, че имаме пълната подкрепата на фен базата, бихме се чувствали допълнително подсилени.  Те трябва да ни разберат в нашето начинание, което е само и единствено свързано с дългосрочните успехи на Арсенал. Също така е важно за феновете да разберат какви са нашите личности и, че в крайна сметка ние също сме фенове, като всички тях, и искаме отборът ни да побеждава. Ние сме също толкова страстни привърженици, колкото и всеки един от феновете.

„През миналата година се срещнах с част от фен групите на Арсенал и им споделих, че доверието се печели с време и не очакваме да ни се доверят от първият ден или от първия сезон. Искрено се надявам, че през следващите няколко години с основание, ще можем да заслужим тяхното доверие.“

Ако тази статия Ви е харесала, не пропускайте да посетите и страницата ни във Facebook и да ни подкрепите чрез вашият Like. Благодаря!
https://www.facebook.com/afcbg.eu/

Total Page Visits: 1871 - Today Page Visits: 8